Spiegelbus CommunityCar

Commissions
2008-2013
Kerckebosch Zeist
Uitvoering: Karen Lancel, Hermen Maat, Aart Marcus (advies en uitvoering technisch kunstwerk) en Mart van Bree (productie). Opdrachtgevers: zijn de Adviescommissie Beeldende Kunst & Vormgeving Zeist en het Programma Sociaal Kerckebosch (gemeente Zeist, Seyster Veste en provincie Utrecht). Met dank aan: Gemeente Zeist, Provincie Utrecht,Albert Heijn Kerckebosch (garage), Dijkman Offset, SKOR, PICNIC Amsterdam, Dropstuff, MeanderOmnium, Damiaanschool, BZO-gebouw, Stichting de Boswerf/Milieudienst Zuidoost-Utrecht, Plussendienst.

Mobiel buurthuis
De wijk Kerckebosch in Zeist zal de komende 15 jaar transformeren. Daarvoor zullen er voortdurend op wisselende plekken bouwputten zijn. Hoe en waar is in die periode een buurthuis? De kunstenaars Lancel & Maat ontwierpen voor de multi-culturele wijk Kerckebosch een Mobiel Buurthuis dat overal kan staan. Door in het ontwerp een combinatie te maken van mobiele architectuur, deelname van de bewoners aan het ontwerp-proces en een innovatieve sociale infrastructuur voor gezamenlijk beheer en gebruik, willen de kunstenaars bijdragen aan nieuwe vormen van sociale duurzaamheid. (‘Ownership in de hybride stad’ door M. de Lange en M. de Waal / uitgave Virtueel Platform 2011).

Van wie is deze Car?
'Van wie is deze Car eigenlijk?' is een terugkerende vraag in het ontwerp-proces. Ook tijdens de workshops met schoolklassen raakten kinderen en jongeren in verhitte discussies: 'Hoe zit het nou eigenlijk met eigendom, verantwoordelijkheid, beheer, gezamenlijkheid en vertrouwen?' Voor deze thema's die gaan over het 'publiek domein' ontwerpen de kunstenaars workshops voor de schoolklassen die jaarlijks in de Car kunnen plaatsvinden.

Voor en door de bewoners.
Gedurende 6 jaar werkten Lancel en Maat aan het ontwerp van de Community Car, samen met de opdrachtgevers, de wijkorganisaties en met de bewoners. De Community Car is een gastvrij en multifunctioneel mobiel verblijf, voor zowel privé als publiek gebruik. Hij kan overal komen: in elke straat, op het schoolplein, bij de verspreid liggende moestuinen en op een open plek in het bos. Iedereen boven de 18 jaar kan de Car besturen. De Car kan ook op de gewenste locatie worden gebracht door te bellen, of via: Community Car / Spiegelbus.
De bewoners van Kerckebosch gaan de Car onder andere gebruiken voor een inloophuis-aan-huis, een ruilbeurs, een buurtfeest, een huiswerk- club, een taal-cursus, de naai-club, koffie samenkomsten, 'koken voor de buurt', een tentoonstellingsruimte, beeldhouw- en schilders workshop in het bos, een artist in residency, buurt overleg, een hangout, Boswerf houttransport en vogelnestjes distributie, mobiel cafe op straat of in het bos, een kinder-bioscoop, muziek in het bos, een reizend moestuinen-clubhuis. Voor het proces van bouw-activiteiten is de Community Car een info-plek, een mascotte - en voor de buurt een ikoon.

Spiegel-speel-object In het werk van Lancel en Maat wordt het publiek uitgenodigd op 'ontmoetingsplekken' om te experimenteren en spelen met sociale systemen; om zo te reflecteren op hun eigen waarneming van de (stedelijke) omgeving, lichaam, identiteit, aanwezigheid, community. Ook de Community Car verleidt tot kijken en spelen. De kunstenaars hebben een SRV wagen gerecycled en bekleed met spiegelwanden, met daarin ronde en vierkante ramen. Hierdoor ontstaat een semi-transparant spiegel-speel-object. De spiegel-wanden reflecteren de wijk: het bos, de straten, de huizen, de mensen. De bezoeker die naar de Car kijkt, ziet zichzelf in de enorme spiegelwand. Tegelijkertijd wordt door één van de vele ramen een andere bezoeker zichtbaar, die 'terug-aankijkt'. Zo ontmoeten de blik van binnen en de blik van buiten elkaar in het spiegel-beeld. Vanuit verschillende speelse invalshoeken wordt je uitgenodigd om van alle kanten door de Community Car heen te kijken, om te kijken en bekeken te worden, te gluren en elkaars blik - onverwacht - te ontmoeten.

Realisatie in samenwerking met
Aart Marcus (advies en uitvoering technisch kunstwerk) en Mart van Bree (produktie management) en alle bewoners en betrokkenen.
Met dank aan: Albert Heijn Kerckebosch (garage), Dijkman Offset, SKOR, PICNIC Amsterdam, Dropstuff, Meander Omnium, BZO-gebouw, Stichting de Boswerf/Milieudienst Zuidoost-Utrecht