Helden op Herhaling

show overview
Performance & Installation
1996
Museum voor Moderne Kunst Arnhem. Theater Lantaren/Venster Rotterdam. Theater de Brakke Grond Amsterdam. Festival `Triple X' Westergasfabriek Amsterdam. 'Uw Gastheer M/V' Veemvloer Amsterdam.
Met dank aan: werkplaatsproduktie van Theater Lantaren/Venster Rotterdam, CBK Rotterdam, Mondriaanstichting. Betrokken beeldend kunstenaars/acteurs: Carel Alphenaar, Chris Baaten, Eveline Janssen, Renee Kool, Arjen Lancel, Hermen Maat, Linda Pollack.

Helden op Herhaling is een interactief gezelschapsspel. Het publiek speelt met maakbaarheid, met vervreemding van bijvoorbeeld intieme en geweldadige ervaringen en met de ‘echte, kwaliteits’ ervaring als produkt. Binnen de vorm van een gezelsschapsspel onderzoekt Helden op Herhaling hoe deze thema's individueel worden ervaren, en welke rol de verbeelding daarbij speelt. Het spel geeft de gelegenheid te spelen met begrippen als Echt, Onecht, Live, Intiem - en Lekker. Het publiek speelt op een levensgroot, ovaal speelbord van veertig vierkante meter, onder begeleiding van een gastheer of gastvrouw. Het publiek wordt als spelers verdeeld in vijf identiteiten: Echt, Onecht, Live, Intiem en Lekker. De eerste vier identiteiten corresponderen met vier `taartpunten' op het speelveld. De vijfde identiteit, Lekker, is een zwervende groep. De spelers kijgen een eigen krukje om, als pion, op een eigen vlak van het speelbord plaats te nemen. De gastheer of gastvrouw beschrijft de identiteiten, en laat daarna het spel naar aanleiding van vragen over Echt, Onecht, Live, Intiem en Lekker vergelijkbaar met quizvorm zoveel mogelijk uit de persoonlijke associatieve verhalen van de spelers bestaan. Door de verhalen van de spelers over 'onpresenteerbare' ideeën als Echt en Onecht, tast het spel af wat niet gepresenteerd kan worden. Tegelijkertijd is er gelegenheid om door het steeds opnieuw toetsen en definiëren, de persoonlijke betrokkenheid bij de werkelijkheid als spel te beleven. De winnaar van het spel wordt gevormd door de consensus die de spelers binnen de spelregels over

Het spel werd gespeeld in theater en museum. In het museum op de opening en iedere zondagmiddag. Wanneer er niet gespeeld werd in het museum, vormde de speelvloer de tentoonstelling, aangevuld met de spelteksten, die opgenomen op CD, in de ruimte klonken. In het theater speelde het publiek het spel, in het museum waren er bovendien toeschouwers die keken hoe er door anderen gespeeld werd.

Helden op Herhaling is een interactief gezelschapsspel. De vertrouwdheid met spel, spelregels en ‘willen winnen’ maakt dat de concentratie bij beeld, inhoud en het concept van `gezelschapsspel' komt te liggen.

De catalogus is tevens een speelbord/spelboekje, dat het publiek, per spel maximaal 40 deelnemers, meekreeg bij het betreden van het speelveld.